Hoe vaak horen we dat pasta ons dikker kan maken? Is dat waar?
Pasta behoort tot de bekendste en meest populaire koolhydraatleveranciers die je in westerse keukens tegenkomt. Omdat koolhydraten steeds vaker de schuld krijgen van overgewicht, wordt pasta (samen met brood, rijst, aardappels en fruit) steeds vaker in het verdomhoekje gezet. Maar is pasta nou echt slecht voor de lijn of is het de zoveelste onterechte zondebok? Hieronder het antwoord…
1. Soorten van gezonde pastas
Volkorenpasta
Pasta bestaat uit tarwe en water. Voor witte pasta wordt tarwebloem gebruikt; volkorenpasta bestaat grotendeels uit tarwemeel. Meel is beduidend gezonder dan bloem. Bloem is namelijk meel waar vrijwel alle nuttige vezels en micronutriënten uit zijn gezeefd. Volkorenpasta bestaat daarentegen uit volkorenmeel; dit is gemaakt van “hele granen” en kan zodoende onder de gezonde koolhydraten worden geschaard.
Kortom: eet bij voorkeur gedroogde volkorenpasta met een bruine kleur!
Kelpnoodles (Glutenvrij)
Kelpnoodles zijn zeegroente in de vorm van makkelijk te eten noodles.
De vorm en neutrale smaak maken Kelp Noodles geschikt voor een brede toepassing: in salades, soepen, stoofschotels, wokgerechten en als vervanging van pasta.
Kelp noodles is een gezonde bron van sporen elementen, waaronder jodium, calcium en ijzer. De textuur completeert Kelp noodles tot een unieke, gezond en smakelijk alternatief voor pasta’s en rijst noodles. Bovendien, koken is niet nodig: alleen afspoelen, toevoegen aan een gerecht en eet smakelijk!
Zoete aardappel en Boekweit Pasta (Glutenvrij)
Boekweit is in de Nederlandse keuken steeds meer een plekje aan het veroveren. In Japan wordt er al eeuwen met dit glutenvrije product gewerkt. Het verwerken van boekweit is echter wel iets ingewikkelder dan bijvoorbeeld tarwe, omdat boekweit enige elasticiteit mist. Onze boekweitnoedels bestaan voor 95% uit boekweit en voor 5% uit zoete aardappel. Hiermee zet je een heerlijk, glutenvrij product op tafel!
Het bevat meer eiwitten dan graansoorten en het heeft een hoge dosis aminozuren als lysine en arginine. Lysine is bijvoorbeeld essentieel voor het herstel van weefsel, de aanmaak van hormonen, enzymen en antilichamen. Arginine zijn essentieel voor je spieren en zorgt voor een sterk afweersysteem. Het bevat meer anti-oxidanten dan graan en werkt gunstig op onze bloedvaten. Boekweit heeft ook een vrij lage Glycemische index. Je bloedsuiker stijgt hierdoor minder snel en je hebt minder snel trek. Het grootste voordeel is wel dat boekweit vrij van gluten is en dus toepasbaar voor vrijwel iedereen.
Zilvervliesrijst, amarant en boerenkool pasta (Glutenvrij)
Koning Soba brengt u een combinatie van goedheid. Het is een mix tussen zilvervliesrijst met eiwitrijk, superzaad amarant en machtige boerenkool. Deze glutenvrije traktatie is ideaal voor speciale diëten.
Amaranth bevat onder andere plantaardige eiwitten, vitaminen, vezels en een waslijst aan mineralen. De zaden zitten vol lynse, het eiwit dat ook in soja zit, maar ook magnesium, kalium, zink, fosfor en vitamine B en E. Een ander groot pluspunt aan amaranth is dat je er alles mee kan doen: brood bakken, poffen, koken of er soep of pap van maken. Tijdens dit proces worden alle voedingsstoffen behouden. Omdat amaranth geen graan is, is het geheel glutenvrij. Amaranth kan je als vervanger van rijst eten.
Maismeel Pasta (Glutenvrij)
Maïs heeft erg veel gezonde voordelen. Een verse maïskorf bestaat voor 15% uit
water. Het bestaat per 100 gram uit ongeveer 78% koolhydraten ( in de vorm van zetmeel) 11% vet en 13% eiwitten. Maïs bevat ontzettend veel voedingsvezels, zo’n 3 gram, dit is 12% van wat wij ongeveer per dag nodig hebben. Alhoewel je het wel zou denken, vanwege de koolhydraten en fructose ( 3,2 gram fruitsuikers per 100 gram) is maïs geen dikmaker. Zoals eerder geschreven bevat het erg veel voedingsvezel, wat de spijsvertering reguleert en zorgt voor een goede balans in de bloedsuikerspiegel. Dit komt ook mede dankzij de aanwezige vitamine B en de eiwitten. Maïs is een gezond tussendoortje. Het absorbeert overtollig cholesterol, wat een gunstige invloed heeft op hart en bloedvaten.
Maïs bevat veel mineralen. Het bevat veel natrium, kalium, en is zeer rijk aan ijzer, fosfor en magnesium. Aan vitaminen is maïs wat minder rijk bedeeld, maar het bevat wel wat vitamine A en C en B vitaminen.
Nadeel Maïs staat naast rijst meest bekend om de gentechnologie. Vrijwel al het maïs ( behalve biologische) wat via import Nederland binnenkomt is veranderd door gentechnologie. Een zeer groot deel daarvan wordt verwerkt in veevoer. Andere delen worden verwerkt tot zetmeel ( maïzena bijvoorbeeld) suiker ( maïstropen) en olie. Deze olie komt ook voor in soepen, sauzen, koekjes, margarine, chips, vlees en vleeswaren, salades, snacks en dranken. Wat is genetische manipulatie in een notendop? Het betekent, dat er veranderingen zijn aangebracht in het DNA van levende organismen ( in het geval van graangewassen zoals maïs) waardoor bepaalde eigenschappen veranderd kunnen worden. Dit wordt vooral gedaan om gewassen resistent te maken tegen aantasting door insecten. Maar ook voor meer oogstwinning. Anders gezegd wordt er geknutseld aan natuurlijke processen.
2. Al dente
Hoe zachter de pasta, des te hoger de glycemische waarde. Daarentegen geldt: hoe harder de pasta, des te beter voor je bloedsuikerspiegel, insulineniveau, hongergevoel en afslanksucces. Kook pasta dus nooit door en door gaar, zacht & plakkerig. Dus: eet pasta al dente; dat betekent beetgaar, met een zekere “bite”.
3. Aanvullende ingrediënten
Een portie (+/- 75 gram) volkorenpasta hoeft echt geen negatieve invloed uit te oefenen op afvallen. Sterker nog: de vezels en micronutriënten in dit soort pasta kunnen afslanken juist ten goede komen.
Wat wel funest kan zijn voor je lijn is hetgeen je bij de pasta eet. Calorierijke roomsaus is logischerwijs veel slechter voor je dan een magere tomatensaus… Neem liever vis dan vet gehakt… En paprikablokjes i.p.v. bacon of ham.
Al met al dien je je pasta zo slank en gezond mogelijk aan te kleden!
Tot slot
Het mediterrane dieet wordt al jaren de hemel in geprezen omdat Italianen, Grieken en Spanjaarden zo gezond zijn vanwege hun superieure eetgewoonten. Dit is een interessante wetenswaardigheid, want pasta is zowel in Italië als in Spanje als in Griekenland een authentiek en ongekend populair gerecht.
Alles dat met mate en in balance is, is gezond.
Interessant artikel?
Een reactie onderaan het artikel stel ik heel erg op prijs. Ik probeer altijd dezelfde dag nog te reageren. Ook het delen van dit bericht via de social media buttons wordt heel erg gewaardeerd!
Comments